СЭНСАВАЯ СПЕЦЫФІКА КАНЦЭПТАЎ І АРХЕТЫПАЎ НАЦЫЯНАЛЬНАГА БЫЦЦЯ Ў П’ЕСЕ «ГАРПІІ» Ю. СТАНКЕВІЧА - Кавальчук, Вольга Мікалаеўна (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 3. Філалогія. Педагогіка. Псіхалогія, 2025)
Міфалагічны складнік, актуалізаваны Ю. Станкевічам у п’есе «Гарпіі» праз шэраг адзінак (гарпіі, Фінэй, Янус), спалучаецца з гістарычнымі рэаліямі (партызанскі рух, лясныя схроны, радысткі, барацьба за незалежнасць і інш.) і ўзбагачаецца мантажом пазітыўных і негатыўных канатацый вядомых канцэптаў і, шырэй, архетыпаў (лес, дом, радзіма і інш.). Пісьменнік металітаратурна падкрэслівае важнасць мінулага Беларусі для акрэслення яе будучыні, выкарыстоўваючы постмадэрнісцкія прыёмы іроніі, парушэння часапрасторы, інтэртэкстуальнасці і інш. Песімістычнае завяршэнне асноўнага сюжэта пераадольваецца ў канцы твора праз зварот да малітвы аб лепшым наперадзе.