Канкрэтна-гістарычны змест і агульначалавечае значэнне рамана «Крыніцы» І. Шамякіна - Кавалюк, А.С. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 3. Філалогія. Педагогіка. Псіхалогія, 2018)
Акрэсліваецца месца рамана «Крыніцы» ў творчай эвалюцыі І. Шамякіна і савецкай літаратуры канца 1950 – 1960-х гг., асэнсоўваецца ацэнка твора савецкім і сучасным літаратуразнаўствам, аналізуецца духоўны свет герояў – носьбітаў аўтарскага ідэалу і антыідэалу.