СІМЯОН ПОЛАЦКІ І ЯГО ЭПОХА Ў ЛЮСТЭРКУ ІМЕНАСЛОВУ ЛІТАРАТУРЫ ПА БЕЛАРУСАЗНАЎСТВЕ - Бут-Гусаім, Святлана Феадосьеўна (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 3. Філалогія. Педагогіка. Псіхалогія, 2025)
У лінгвапрагматычным і лінгвакультуралагічным аспектах апісаны анамастыкон беларусазнаўчых выданняў, прысвечаных творчай спадчыне Сімяона Полацкага. Ахарактарызаваны культурна-гістарычныя перадумовы і экстралінгвістычныя фактары, якія паўплывалі на фарміраванне іменаслову твораў. Выяўлены культурна абумоўленыя канатацыі, якія суправаджаюць асабовыя імёны эпохі панавання кананічных онімаў. Прааналізавана культурна-гістарычная спецыфіка прозвішчаў і патронімаў. Апісана прагматычная значнасць тапонімаў, эклезіёнімаў, бібліёнімаў, якія дадаюць у навукова-папулярны твор набор акумуляванай гістарычнай, этнаграфічнай, геаграфічнай і канататыўнай інфармацыі і таму ўдзельнічаюць у фарміраванні хранатопу твора. Устаноўлены крытэрыі, якія маркіруюць спецыфіку падбору онімаў у асветніцкіх творах па беларусазнаўстве.