Канкрэтна-гістарычны змест і агульначалавечае значэнне апавядання Кузьмы Чорнага «Макаркавых Волька» - Ішчанка, Г.М. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 3. Філалогія. Педагогіка. Псіхалогія, 2015)
У артыкуле зроблена спроба новай інтэрпрэтацыі апавядання Кузьмы Чорнага «Макарковых Волька», асэнсавана аўтарская пазіцыя і спосабы яе выяўлення ў творы.