Даліна як чыннік прыродна-ландшафтнага кода беларускага фальклору - Швед, І.А. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 3. Філалогія. Педагогіка. Псіхалогія, 2013)
На матэрыяле беларускага фальклору прасочаны сімволіка і функцыянаванне вобраза даліны як элемента прыродна-ландшафтнага кода. У выніку гісторыка-генетычнага і функцыянальна-семантычнага аналіза ўстаноўлена, што даліна сімвалічна суадносіцца з нізам, гарызанталлю, вільгаццю, плоднасцю, жаноцкасцю, пераходам, смерцю.