СЛОВЫ-СТЫМУЛЫ ДЛЯ ЎТВАРЭННЯ МЯНУШАК-ХАРАКТАРЫСТЫК (ФАРМІРАВАННЕ МЯНУШКАВАГА ПОЛЯ) - Леванцевiч Лена Васільеўна (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 3. Філалогія. Педагогіка. Псіхалогія, 2025)
Аналізуюцца мянушкі-характарыстыкі, падставай для ўзнікнення якіх сталі асаблівасці агульнага знешняга выгляду – пастава, колер валасоў, абрысы твару. Вызначаюцца асацыятары мянушак у залежнасці ад іх матыватара. Адзначаецца сутнасць асацыяцыі і яе роля ў змесце мянушкі. Мянушка ўтвараецца ў выніку асацыяцыі, якая ўзнікае ў свядомасці намінатара ў адказ на зрокавы вобраз. Словы-асацыятары, што рэпрэзентуюць пэўную асаблівасць знешняга выгляду намінанта (доўгія валасы, худы, поўны, лысы, вялікія вочы, доўгі нос, адтапыраныя вушы і інш.), утвараюць мянушкавае поле. Мянушкавае поле ўключае ў сябе ўсе найменні, што ўзніклі на слова-стымул, у якім вербалізуецца матыватар мянушкі.