Асаблівасці экалагічнага падыходу ў лінгвістычных даследаваннях - Гуль, Марыя Уладзіміраўна (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 3. Філалогія. Педагогіка. Псіхалогія, 2025)
У артыкуле разглядаюцца асноўныя падыходы да вывучэння мовы. У цэнтр увагі ставіцца экалагічная парадыгма ў лінгвістычных даследаваннях, пачынальнікам якой лічыцца Эйнар Хаўген. Вызначана спецыфіка гэтага падыходу як у трактоўцы замежных вучоных (М. Гарнера, Т. Скутнаб-Кан'ес і Р Філіпсана, П. Мюльхойcлара), так і беларускага (Г. А. Цыхуна). Важнай адметнасцю экалагічнай парадыгмы з'яўляецца этычны аспект.