Жанрава-стылявыя стратэгіі нацыянальнага мастацка-публіцыстычнага дыскурсу другой паловы XX ст. - Смаль, В.М. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 3. Філалогія. Педагогіка. Псіхалогія, 2019)
Разглядаецца зараджэнне і развіццё нацыянальнай мастацка-публіцыстычнай прозы, аналізуецца жанравая і стылявая адметнасць твораў класікаў беларускай мастацкай публіцыстыкі праз канцэпцыю трыадзінства аўтар – герой – чытач. На прыкладзе творчасці І. Шамякіна, В. Карамазава, А. Адамовіча, С. Алексіевіч прасочваюцца суадносіны і трансфармацыя мастацкага і публіцыстычнага, ацэначна-аналітычнага і апісальнага, выяўляюцца актуальныя тыпы мастацкага абагульнення, аналізуюцца такія жанрава-стылявыя рысы мастацка-публіцыстычны дыскурсу, як аўтарская рэфлексія, аўтабіяграфізм, дакументалізм, інтэртэкстуальнасць, суб’ектыўная рытарычнасць і інш.