Сацыялагічны тып асобы апавядальніка як крытэрый дыферэнцыяцыі сучаснага беларускага травелогу - Новік, Г.Ю. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 3. Філалогія. Педагогіка. Псіхалогія, 2018)
Артыкул прысвечаны выяўленню асноўных жанравых адметнасцей травелога. На падставе са цыялагічных канцэпцый навукоўцаў Захаду зроблена спроба класіфікацыі беларускіх травелогаў на 8 раз навіднасцей у залежнасці ад тыпу аўтарскай інтэнцыі. На прыкладзе беларускай прозы пачатку XXI ст. («Камяні тых сядзібаў» К. Цвіркі, «Настальгія» С. Абламейкі, «Сшыткі» А. Глобуса і «Рома едзе» Р. Свечнікава) акрэсленыя наступныя рысы падарожных нататак: сумяшчэнне жанравых рысаў нон фікшн, публіцыстыкі і навуковых даследаванняў; пазіцыянаванне маршрута руху ў якасці стрыжня вы казвання; адсутнасць сюжэтнай лініі; эвалюцыя аўтарскай эмпірыі на працягу твора; дыскрэтнасць тэмпаральна-прасторавай арганізацыі, а таксама наяўнасць разнастайных сэнсавых апазіцый.