Структура і функцыянаванне павятовых фінансава-падатковых устаноў на тэрыторыі Беларусі ў другой палове ХІХ – пачатку ХХ ст. - Лудзіч, А.Р. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 2. Гісторыя. Эканоміка. Права, 2020)
Разглядаецца структура і арганізацыя дзейнасці фінансава-падатковых органаў кіравання ў беларускіх паветах у другой палове ХІХ – пачатку ХХ ст. Характарызуюцца напрамкі дзейнасці, функцыі і структурная арганізацыя павятовых фінансавых органаў: казначэйстваў, ацэначных камісій. Прааналізавана структура акруговых акцызных упраўленняў, павятовых піцейных прысутнасцей. Вызначаны функцыі і парадак дзейнасці распарадчых камітэтаў у беларускіх паветах, якія займаліся кіраваннем мясцовай гаспадаркі. Раскрыты станаўленне, парадак функцыянавання падатковых дзяржаўных органаў: падатковай інспекцыі, павятовых падатковых прысутнасцей – і паўнамоцтвы іх служачых. У высновах адзначаюцца асноўныя асаблівасці структурнай арганізацыі і функцыянавання павятовых фінансава-падатковых устаноў на тэрыторыі Беларусі.