Акалічнасці вымушанай міграцыі насельніцтва на Палескай чыгунцы ў 1915 г. - Карнялюк, В.Р. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 2. Гісторыя. Эканоміка. Права, 2019)
Разглядаецца працэс вымушанай масавай міграцыі насельніцтва Беларусі, выкліканай падзеямі Першай сусветнай вайны. Эвакуяванае насельніцтва і бежанцы з губерняў, якія апынуліся пад пагрозай ваенных дзеянняў або ўжо ахопленых імі, летам – восенню 1915 г. масава, пры актыўным уздзеянні дзяржаўных і ваенных уладаў на месцах, накіроўвалася на ўсход. Тэрыторыя Палескай чыгункі апынулася ў гэты перыяд у эпіцэнтры масавага руху людзей самых розных саслоўяў і маёмаснага становішча.