Падпольная барацьба супраць нямецка-фашысцкіх захопнікаў (на прыкладзе дзейнасці камсамольска-маладзёжнай падпольнай арганізацыі в. Моталь Іванаўскага раёна) - Рамановіч, П.С. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 2. Гісторыя. Эканоміка. Права, 2014)
Вывучэнне гісторыі Вялікай Айчыннай вайны – прыярытэтны напрамак айчыннай гістарычнай навукі. У даследаваннях з розных ідэйна-палітычных пазіцый раскрываюцца найважнейшыя пытанні партызанскай і падпольнай барацьбы на тэрыторыі Беларусі. Для больш глыбокага асвятлення падпольнай барацьбы супраць нямецка-фашысцкіх захопнікаў згадваюцца ўспаміны непасрэдных удзельнікаў гэтых падзей. У дадзеным артыкуле выкарыстоўваюцца матэрыялы ўспамінаў падпольшчыка Рыгора Мікітавіча Калільца, запісаныя аўтарам у 1984 г., камандзіра партызанскага атрада імя Я.Г. Макарэвіча Івана Міхайлавіча Калільца, паказана стварэнне і агітацыйна-дыверсіённая дзейнасць камсамольска-маладзёжнай падпольнай арганізацыі в. Моталь Іванаўскага раёна.