Эканамічная эміграцыя заходнебеларускага насельніцтва ў Бразілію ў 1921–1939 гг. - Мярчук, В.М. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 2. Гісторыя. Эканоміка. Права, 2013)
У артыкуле прадстаўлена інфармацыя аб эканамічнай эміграцыі заходнебеларускага насельніцтва ў Бразілію ў 1921–1939 гг. На падставе архіўных крыніц рэканструявана адміністрацыйна-тэрытарыяльнае рассяленне заходнебеларускіх эмігрантаў у штатах Бразіліі, выдзелены перыяды эміграцыі ў гэтую краіну і адлюстравана структура польска-бразільскіх мірацыйных адносін. Аўтарам выяўлены сацыяльна-эканамічныя аспекты міжваеннай эміграцыі ў Бразілію, вызначаны яе асаблівасці для заходнебеларускага рэгіёна, таксама даследавана адаптацыя заходнебеларускіх эмігрантаў, якія ў пошуках лепшага жыцця вымушаны былі распрадаваць маёмасць і пакідаць родныя мясціны для далейшай эміграцыі на бразільскія кававыя плантацыі і сельскагаспадарчыя калоніі.