Пераўтварэнне Інбелкульта ў Беларускую акадэмію навук - Шаўчук, І.І. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 2. Гісторыя. Эканоміка. Права, 2010)
У артыкуле на падставе шматлікіх матэрыялаў, як уведзеных у навуковы ўжытак, так і неапублікаваных, рэканструюецца працэс стварэння Беларускай акадэміі навук. Разглядаюцца некалькі спробаў яе арганізацыі. Аналізуюцца іх прычыны, сярод якіх палітычныя, сацыяльна-эканамічныя і ўласна навуковыя. Робяцца высновы аб аб’ектыўна пазітыўным характары навукова-арганізацыйнага будаўніцтва ў рэспубліцы, нягледзячы на пазанавуковую матывацыю працэсаў, што аналізуюцца.