Сучасная беларуская гістарыяграфія сельскагаспадарчых таварыстваў Беларусі ў другой палове XIX – пачатку XX ст. - Бухавец, П.П. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 2. Гісторыя. Эканоміка. Права, 2015)
Артыкул прысвечаны разгляду сучаснай беларускай гістарыяграфіі стварэння і дзейнасці сельскагаспадарчых таварыстваў у другой палове XIX – пачатку XX стст. Агляд прац беларускіх даследчыкаў сведчыць аб ускосным вывучэнні дадзенай праблемы ў айчыннай гістарычнай навуцы. Дасюль не існуе агульнапрызнанага азначэння тэрміна «сельскагаспадарчае таварыства», што спараджае тэрміналагічную блытаніну і ўключэнне ў іх шэраг камерцыйных аб’яднанняў. Пашырэнне крыніцавай базы ў апошняй чвэрці ХХ ст. дазволіла акрэсліць арганізацыйны склад, структуру, асноўныя накірункі дзейнасці найбольш буйных сельскагаспадарчых таварыстваў. Разам з тым маладаследаванымі застаюцца такія аспекты, як фактар дзяржаўнай палітыкі ў працэсе стварэння сельскагаспадарчых таварыстваў, узаемаадносіны таварыстваў і вертыкалі ўлады, асабовы склад і асветніцкая дзейнасць.