Утварэнне і дзейнасць Мінскага губернскага камітэта ўсерасійскага земскага саюза ў 1914–1917 гг. - Васіленка, В.В. (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 2. Гісторыя. Эканоміка. Права, 2014)
У прапанаваным артыкуле разглядаецца дзейнасць Усерасійскага земскага саюза дапамогі хворым і параненым воінам у беларускіх губернях Расійскай імперыі ў перыяд Першай сусветнай вайны. На прыкладзе Мінскай губерні на падставе новых дакументальных крыніц, якія раней не публікаваліся, разглядаюцца асноўныя напрамкі дзейнасці губернскага камітэта Земскага саюза ў 1914–1917 гг. Характарызуюцца асноўныя санітарна-медыцынскія мерапрыемствы, якія праводзіліся камітэтам у Мінскай губерні. Прыводзяцца дадзеныя аб дзейнасці ўрачэбна-харчавальнага пункта для ваяроў у Мінску, дадзеныя аб медыцынскіх установах камітэта і колькасці абсталяваных у іх ложкаў. У прадстаўленым матэрыяле таксама разглядаюцца вынікі працы па аказанні дапамогі бежанцам у губерні. Звяртаецца ўвага на дзейнасць камітэта па арганізацыі дапамогі рускім ваеннапалонным.