Прыродныя ўмовы фарміравання сучаснай флоры Прыпяцкага Палесся - Мялік А.М, (Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 5. Біялогія. Навукі аб Зямлі, 2018)
Паказваецца залежнасць распаўсюджвання асобных відаў раслін у сувязі з асаблівасцямі геалагічнай будовы тэрыторыі, адметнасцямі яе геамарфалогіі, глебавага покрыва, кліматычных умоў і гідраграфічнай сеткі. На прыкладзе басейнаў сярэдніх рэк (Ясельды, Шчары, Случы, Гарыні, Сцвігі), кожны з якіх мае розную ступень антрапагеннай трансфармацыі ландшафтаў, паказаны ўплыў антрапагенных фактараў на багацце прыроднай флоры.